skip to main content

Történetünk

Minek köszönheti egy szervezet több mint 150 éves fennállását? A Cargill több évtizeden keresztül hű maradt az alapító W.W. Cargill jövőképéhez: a gazdálkodók boldogulásának segítése, a piacok összekapcsolása és olyan termékek biztosítása a fogyasztók számára, amelyeket keresnek. Ennek során fellendítettük az élelmiszeripari és mezőgazdasági munkát olyan áttörésekkel, amelyek mindent megváltoztattak, amit lehetett.

Miközben új lehetőségek után kutattunk, mindig felelősségteljesen és oly módon végeztük üzleti tevékenységeinket, hogy büszkék lehessünk rájuk. Ez az, ami összeköt bennünket, és arra ösztönöz mindennap, hogy új módszereket keressünk a dolgok jobbá tétele érdekében, hogy fenntartható módon, megfelelő élelmezéssel biztosíthassuk a világ jövőjét.

Interaktív idővonal

W. W. Cargill
1865
William Wallace (W. W.) Cargill egy gabonaraktár tulajdonosává válik az iowai Conover városában, a McGregor & Western vasútvonal végén.
A minnesotai központ 1870-ben
1870
Az alapító W. W. Cargill létrehozza központját a minnesotai Albert Lea városában, kihasználva a dél-minnesotai vasútvonal terjeszkedését.
1880-as dokumentum a La Crosse-ba történő költözésről
1880
Miután 1875-ben a wisconsini La Crosse-ba költöztette tevékenységét, W. W. Cargill a gabonán kívül másra is kiterjesztette azt, olyan árukat kezelve, mint például a szén, liszt, takarmány, faanyag és vetőmagok, valamint vasútvonalakba, földbe, öntözésbe és gazdaságokba is befektetett.
Gabonatároló szerkezet, 1885
1885
W. W. Cargill és két fivére több mint 100 gabonaraktár-szerkezettel rendelkezik Minnesota államban, valamint Dél- és Észak-Dakota államokban, összesen több mint 1,6 millió véka gabonakapacitást elérve.
Edna Clara Cargill
1895
Edna Clara, W. W. Cargill lánya feleségül megy gyerekkori szomszédjához, John MacMillanhez, a wisconsini La Crosse-ban, ezzel hivatalosan egyesítve a két családot. Az első fiuk, ifj. John MacMillan decemberben születik meg.
Id. John H. MacMillan
1912
W. W. Cargill 1909-es halálát követően id. John MacMillan veszi át néhai apósa vállalatának vezetését. A vállalat, amely most már a minnesotai Minneapolisban található, tevékenységét egy új név alatt vonja össze: Cargill Elevator Company.
Taylor & Bournique
1923
A Cargill felvásárolja a Taylor & Bournique vállalatot, amely egy keleti part mentén elhelyezkedő irodákkal, illetve magánhasználatú telexrendszerrel rendelkező gabonakereskedelmi cég. Az új technológia megszerzése jelentős versenyelőnyt biztosít a Cargill számára.
A Cargill-logó 1930-ban
1930
Bejegyzésre kerül a Cargill vállalat, jelenlegi neve alatt. A vállalat a globális terjeszkedés lehetőségeit fontolgatja, kis irodákat létrehozva a kanadai Winnipegben, a hollandiai Rotterdamban, valamint az argentínai Buenos Airesben, amely iroda később a II. világháború miatt bezár.
Ifj. John H. MacMillan
1932
A gazdasági körülmények a Cargillt az egész vállalatra kiterjedő, 20%-os bércsökkentésre késztetik. Édesapja gyenge egészsége miatt ifj. John MacMillan lesz a Cargill tevékenységének vezérigazgatója.
Nutrena Mills takarmányzsák
1945
A II. világháborút követően a vállalat változatosabbá teszi tevékenységét, a Nutrena Mills felvásárlásával növelve takarmányüzletágát. A Cargill egy szójabab- és olajmag-feldolgozó üzemet is vásárol.
Argentínai vetőmagépület
1947
A háború végével a Cargill vezetői úgy döntenek, hogy újból megnyitják a dél-amerikai irodáikat. Argentínában a vállalat beindítja hibridvetőmag-tevékenységét.
TRADAX
1953
Az Európában végzendő üzleti tevékenységéhez a Cargill létrehoz egy különálló vállalatot, TRADAX néven. Az ázsiai piacokat érintő hasonló terjeszkedés érdekében a vállalat felvásárolja a Kerr Gifford vállalatot, amely egy csendes-óceán-parti központtal rendelkező, egyesült államokbeli gabonakereskedő cég.
Kutatási osztály
1955
A Cargill tudósa, Julius Hendel tudományos módszereket vezet be a vállalat üzleti tevékenységébe, ami egy központi kutatási osztály létrehozásához vezet. A részleg kutatási gazdaságában az elektronikus számítástechnika forradalmasítja a takarmányok fejlesztését.
Erwin Kelm
1960
Ifj. John MacMillan halálát követően a család következő generációja elkötelezett aziránt, hogy a lehető legjobb vezetőket nevezze ki. Erwin Kelm lesz az első olyan elnök, akit nem a Cargill vagy a MacMillan családból neveztek ki.
Whitney MacMillan
1977
Whitney MacMillan lesz a Cargill elnök-vezérigazgatója, végső soron felügyelve a folyamatos globális növekedést, az intenzívebb nyilvános kapcsolatokat, a vállalat első lépéseit a fejlődő világban, valamint egy hivatalos magatartási kódex létrehozását.
Brazil termékek
1988
A Cargill termékeinek és szolgáltatásainak köre jelentősen bővül. A gabona, takarmány, vetőmag, olajmag és kukoricaőrlés mellett az üzleti tevékenység kiterjed a vegyszerekre, kakaóra, kávéra, pamutra, tojásokra, trágyákra, pénzügyi szolgáltatásokra, lisztre, gyümölcslevekre, malátára, húsra, melaszra, mogyoróra, petróleumra, sertésre, baromfira, gumira, sóra, acélra, pulykára és gyapjúra.
Alkalmazottak egy szántóföldön
1999
A Cargill létrehoz egy hivatalos Stratégiai szándékot, valamint felülvizsgálja a vállalat felépítését, átszervezve hagyományos részlegeit 102, az ügyfelekre, az innovációra és a teljesítményre összpontosító üzleti egységbe.
Bevételi adatok
2003
Története során először, a Cargill bevétele meghaladja az 1 milliárd amerikai dollárt.
Truvia™ termékek
2008
A Cargill bevezeti a Truvia™ (ejtsd: truvia) természetes édesítőszert, egy olyan nagyszerű ízű és kalóriamentes édesítőszert, amely rebianából, a sztívialevél legízletesebb részéből készül.
Provimi takarmányozási termékek
2011
A Cargill jelentős mértékben növeli globális takarmányozási üzleti tevékenységét a hollandiai központú Provimi felvásárlásával, ami termékválasztékát előkeverékekkel és adalékanyagokkal egészíti ki.
Nő szénával
2015
A Cargill immáron 150 éve segíti elő az emberek és szervezetek fejlődését.